Tehnologia 5G - Raspunsuri la cele mai comune intrebari

13 Apr 2020

Ca orice inovatie, 5G este privit cu suspiciune de unii si asteptat cu nerabdare de altii. Pentru a clarifica o parte din zvonurile referitoare la tehnologia 5G, am incercat sa oferim un raspuns cat mai simplu la cele mai frecvente intrebari legate de acest subiect.


Descopera ce este tehnologia 5G, cum functioneaza, cand va aparea in Romania si care sunt pericolele pe care le prezinta!



  • Ce este tehnologia 5G?


Pe scurt, 5G inseamna transfer de date in timp real, indiferent de numarul de dispozitive conectate intre ele in acelasi timp. Spre deosebire de tehnologia 4G, 5G are o viteza de incarcare mai rapida, o latime de banda mai mare si reduce semnificativ timpul de raspuns dintre dispozitiv si server. Astfel, are capacitatea de a sustine dezvoltarea accelerata a inovatiilor de ultima ora.


  • Scurt istoric: cum s-a ajuns aici?


Numele devoaleaza faptul ca aceasta este a cincea generatie de comunicare radio implementata de retelele telecom. Daca esti curios sa afli cum au decurs lucrurile pana aici, trebuie sa stii ca, in timpul Razboiului Rece, SUA si URSS au construit un sistem de comunicare bazat pe unde radio. Momentul 0G a fost punctul de plecare al tuturor convorbirilor telefonice.


Insa primele telefoane mobile au reprezentat trecerea de la transmisia analog la cea digitala. Desi tehnologia 2G nu iti permitea decat sa dai telefoane si sa trimiti mesaje, aceasta a reprezentat un pas enorm pentru comunicatie. Ulterior, a aparut 3G, cu care puteai sa efectuezi apeluri video doar folosind date mobile. Insa marea schimbare a venit odata cu generatia 4G, care ti-a permis sa faci streaming direct pe telefonul mobil.


Din punct de vedere istoric, poti observa ca 5G este rezultatul a nu mai putin de 80 de ani de dezvoltare tehnologica. Cu viteza 5G, informatiile sunt transmise in milisecunde, fara sa fie afectate de numarul device-urilor conectate intre ele.


  • De ce avem nevoie de 5G?


Viteza 5G este de aproximativ 20 de ori mai mare decat cea 4G. Pentru a intelege ce inseamna asta, imagineaza-ti ca iti descarci un serial in mai putin de un minut, timp in care joci Fortnite si participi la un video call de rezolutie inalta. Si totul functioneaza la calitate maxima, fara delay-uri si fara intreruperi!


Insa avantajele nu se opresc aici! 5G va fi foarte util pentru casele inteligente, pentru comunicarea intre avioane si centrul de control sau pentru transmisia efectuata intre masinile automate si serverul central. Este exact genul de tehnologie de care avem nevoie in momentul de fata, cand comunicarea rapida inseamna siguranta!


  • Coltul conspiratiilor: cat de periculos este 5G?


De cand a fost lansat proiectul 5G, conspiratiile nu au contenit sa apara! Cea mai recenta dintre ele conecteaza tehnologia 5G cu coronavirusul. Acest zvon a fost dezmintit de curand de catre revista online Science Alert, intr-un articol care demonstreaza, din punct de vedere stiintific, ca nu exista o legatura intre raspandirea virusului si tehnologia 5G. 


Singurul pericol, conchide autorul articolului, apare cand iti folosesti telefonul fara sa te speli pe maini sau sa il dezinfectezi inainte. De altfel, Organizatia Mondiala de Sanatate a declarat ca tehnologia 5G nu reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra. Mai multe detalii gasesti aici.


  • Exista in Romania?


In momentul de fata, exista doi operatori telefonici care ofera tehnologie 5G la noi in tara, si anume Orange si Vodafone. Pentru a te conecta la aceasta, trebuie sa detii un smartphone 5G si sa te afli in raza de acoperire a retelei 5G. Momentan, singurele orase in care este disponibila acoperirea respectiva sunt Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi. 


In momentul de fata, doar Vodafone are un acord de roaming pentru utilizarea tehnologiei 5G, implementat in Spania, Italia, Germania si Marea Britanie. In ceea ce priveste dispozitivele de care ai nevoie pentru a accesa noua tehnologie, trebuie sa stii ca 5G este compatibil cu multe dintre modelele mai vechi de telefon, deci e posibil ca si telefonul tau sa fie unul dintre ele. 


Raman multe intrebari referitoare la 5G, iar raspunsurile sunt mai complexe decat iti poti imagina. In cazul in care iti doresti sa afli mai multe despre acest subiect, iti recomandam sa consulti site-ul ArsTechnica.com, unde expertii in domeniu trateaza acest subiect in profunzime.


Pentru a fi la curent cu informatiile de ultima ora, trebuie sa ramai mereu conectat! In caz ca ti-a expirat creditul, foloseste platforma Incarca.ro, unde poti sa iti incarci telefonul simplu si rapid, chiar de la tine de acasa! Nu a fost niciodata mai usor sa ramai informat!