Iti poti folosi telefonul mobil in China? Iata ce trebuie sa stii!

31 Aug 2020

Telefoanele noastre mobile incep usor sa faca parte din viata noastra tot mai mult, fiind de mare ajutor in orice calatorie intreprinsa. Cu toate acestea, cand vine vorba de China, lucrurile pot deveni usor complicate. De aceea, iti prezentam cateva informatii care sa te ajute sa folosesti cel mai bine telefonul mobil in China. 

Desigur, rareori trebuie sa raspundem sau sa initiem apeluri importante cat suntem in vacanta. Cu toate acestea, tot vom avea nevoie de acces la date mobile, pentru harti, traduceri si alte detalii orientative, dar la fel de importante. Fata de Europa sau SUA, unde putem intalni o retea Wi-Fi aproape oriunde, in China acestea nu sunt mereu la indemana, mai ales daca vrem sa vizitam si zona rurala a tarii.

 

Poti sa iti iei cu tine mobilul in China? Desigur, insa trebuie sa ai in vedere cateva aspecte importante. Mai intai, trebuie sa iei in calcul si optiunile pe care le ai la indemana. Desigur, unele presupun o pregatire in prealabil, altele sunt mai facile, dar se pot dovedi mai costisitoare.

Iata 5 sfaturi importante pentru a beneficia de un telefon mobil in China!


1. Roaming international

De departe, cea mai simpla metoda este folosirea serviciului de roaming pus la dispozitie de operatorul din Romania. Tine cont ca, pentru cartelele PrePay, exista si optiuni speciale pentru roaming in anumite tari, precum minute incluse pentru roaming in China. Ce ai de facut? Practic, nimic! Odata ce aterizezi, iti deschizi telefonul care te va anunta ca ai fost conectat la una dintre retelele locale si ca vei fi tarifat conform ratelor stabilite de operatorul tau. Pe de alta parte, aceasta optiune poate fi si cea mai costisitoare, avand in vedere pretul exorbitant al datelor mobile in roaming. 


2. Achizitioneaza-ti o cartela PrePay din China

Pentru a depasi costurile exorbitante ale tarifelor in roaming, poti alege sa achizitionezi o cartela SIM din China, care te va costa in jur de 20 de dolari. Insa aceasta optiune presupune sa ai telefonul deblocat de orice alta retea. Poti face acest lucru chiar si la unul dintre ghiseele operatorului tau, pentru o anumita suma. 


3. Achizitioneaza un telefon in China

Ca sa nu fii nevoit sa treci prin toata tevatura cu deblocatul telefonului, poti alege sa iti cumperi un telefon ieftin imediat ce aterizezi. Tine cont, insa, va dura in jur de o ora pentru a aplica si obtine cardul SIM. Exista trei mari operatori de telefonie mobila in China: China Mobile, China Telecom si China Unicom. Optiunile sunt asemanatoare, asa ca nu conteaza foarte mult ce operator alegi. 


4. Poti inchiria un telefon pentru China

Aceasta metoda este simpla. Exista multe servicii online care pun la dispozitie inchirierea unui telefon special pentru China. Acesta iti va fi livrat acasa inainte de a incepe calatoria, avand deja o cartela SIM din China si un plan inclus de minute si date mobile.


5. Foloseste Wi-Fi-ul local din China

In cazul in care nu ai bugetul necesar pentru alte optiuni, poti lua in calcul si aceasta metoda. Cu toate acestea, pentru a beneficia de Wi-Fi in China, va trebui sa iti pui telefonul in airplane mode inainte de aterizare, ca sa te asiguri ca nu intra automat in roamingul international. 

Alaturi de aceste sfaturi, trebuie sa mai tii cont de un aspect. In China, multe dintre site-urile obisnuite de socializare sunt blocate, motiv pentru care va trebui sa folosesti un VPN pentru a le accesa. Nu poti folosi Instagram in China, nici accesa serviciile Google (iar asta include Google Maps) fara un VPN. Asigura-te ca ai instalat unul pe telefon inainte de calatorie!