Cum sa comunici eficient cu cei dragi in timpul pandemiei de coronavirus?

25 Mar 2020

Omenirea trece in acest moment prin schimbari uriase, pandemia de coronavirus afectand o mare parte din populatie, indiferent de sex, varsta sau rasa. Chiar in acest moment, peste 50% din oamenii de pe glob sunt in carantina, impreuna cu membrii familiei sau departe de acestia. De aceea, poate cel mai stresant moment este comunicarea eficienta, in special cu cei mai in varsta. 


Multe persoane in etate nu iau aceasta pandemie in serios. Un motiv ar fi ca aleg surse de informare precum televizorul, altii se gandesc ca "au mai fost astfel de pandemii peste care au trecut cu bine, de ce ar fi aceasta diferita?".


Oricare ar fi cazul, ii poti linisti sau sfatui prin intermediul telefonului. Asadar, daca unul dintre bunicii tai are smartphone, poti initia chiar apeluri prin Facetime sau prin Skype. In special daca acestia sunt singuri, ideea izolarii sociale are o mare greutate si poate speria pe oricine. Comunicand cu o persoana apropiata sau chiar vazand acea persoana prin intermediul apelurilor video are darul de a linisti pe oricine.


Pune accentul pe ajutorul acordat celorlalti


De cele mai multe ori, schimbarile facute nu ne afecteaza doar pe noi, ci si pe cei din jurul nostru. Prin urmare, daca stabilim un curs de actiune care pune accent pe ajutorarea celor care au nevoie, mesajul va avea un impact mult mai puternic asupra parintilor, bunicilor si altor persoane dragi.


De exemplu, daca ii informezi ca sunt supusi unui risc foarte mare de infectare, acestia vor spune "nu-ti face griji in privinta mea, eu o sa fiu bine". In schimb, daca le comunici ca vrei ca acestia sa fie sanatosi si sa nu raspandeasca virusul printre cei dragi, responsabilitatea care vine la "pachet" ii va face sa regandeasca propriul curs de actiune.


Gandeste in termeni specifici


In timpul unei conversatii despre aceasta pandemie, sfaturile pot degenera intr-o adevarata lista. Astfel, in loc sa incerci sa incluzi totul intr-o singura conversatie, alege un singur subiect sau o actiune specifica pe care cei dragi o pot schimba.


De exemplu, daca merg des la cumparaturi, te poti oferi sa le comanzi online cu livrare acasa pentru urmatoarele saptamani. De asemenea, daca acestia au cartele Prepay, le poti face o reincarcare online prin site-ul Incarca.ro, pentru a nu mai fi nevoiti sa mearga la magazin sau la shop-ul distribuitorului atunci cand le expira creditul. 


Nu uita sa-i suni la intervale regulate pentru a evalua starea acestora


Dupa ce ai avut o prima conversatie importanta, nu uita sa ii suni dupa o perioada de timp pentru a-i intreba de rezultatele schimbarilor adoptate. Poate au nevoie de sfatul tau in legatura cu ceva, motiv important pentru care sa te asiguri ca cei apropiati sunt la curent cu toate informatiile reale. In plus, este o ocazie foarte buna pentru a-ti demonstra afectiunea si pentru a-ti imbunatati relatia cu cei dragi.


In concluzie, alege sa comunici corect si eficient si sa fii initiatorul unui dialog care sa induca o stare de fericire si liniste in sanul familei tale!