Ce este si cum functioneaza apelul Wi-Fi?

17 Jul 2020

Apelul prin Wi-Fi direct de pe telefon nu este o noutate. Aceasta posibilitate exista de cativa ani, iar poate cea mai veche si cunoscuta aplicatie care a initiat apelul prin Wi-Fi este Skype. Insa, la fel ca toate tehnologiile, si aceasta continua sa evolueze. Astfel, astazi avem parte de mult mai multe aplicatii care permit apelarea prin Wi-Fi, precum WhatsApp, Facebook Messenger sau Facetime.


In S.U.A., exista chiar si operatori de telefonie care au inceput sa puna pe prim plan apelarea prin Wi-Fi. Cu toate acestea, nici operatorii "clasici"nu se lasa mai prejos, implementand treptat apelarea Wi-Fi prins servicii dedicate sau chiar prin telefoane care au acest feature direct "din fabrica". 


Prin urmare, pentru a te ajuta sa intelegi mai bine ce presupune apelul prin Wi-Fi, Incarca.ro ti-a pregatit un mic ghid cu informatii despre aceasta tehnologie:


Ce este mai exact apelul prin Wi-Fi?


Fata de metodele clasice de apelare, care presupun folosirea directa a retelei de telefonie mobila, acum iti poti apela cunoscutii direct prin intermedul unei retele wireless. Mai exact, daca ai acasa o conexiune cu Wi-Fi sau te cuplezi la un Wi-Fi HotSpot din cafeneaua ta preferata, poti efectua direct apeluri prin reteaua wireless. In mare, este la fel ca orice alt apel telefonic, folosindu-se tot numerele de telefon.


De ce este folositor apelul prin Wi-Fi?


Acest tip de apel este foarte folositor atunci cand ai un semnal slab la telefon. De exemplu, daca te deplasezi in zone rurale sau esti intr-o cladire cu receptie slaba a semnalului, poti efectua apeluri folosind direct reteaua de internet instalata. 


Cat costa apelul prin Wi-Fi


Apelurile Wi-Fi sunt absolut gratis, cat timp esti conectat la o retea de internet diferita de a telefonului tau. Cu toate acestea, in cazul in care folosesti date mobile pentru apeluri Wi-Fi, iti recomandam o cartela PrePay, care beneficiaza de super-oferte in momentul de fata. De exemplu, la orice reincarcare Orange ai un extra bonus de 50GB, alaturi de cei oferiti la optiunea aleasa (5 Euro, 6 Euro etc.).


Astfel, daca ramai fara extra-minute, poti efectua fara probleme apeluri prin reteaua Wi-Fi, fara costuri suplimentare. In plus, ai la indemana agenda ta telefonica, astfel ca este la fel de usor ca atunci cand apelezi prin reteaua operatorului de telefonie. 


Am nevoie de o conexiune rapida la Wi-Fi?


Chiar daca cu cat viteza transferului de date este mai mare, cu atat claritatea sunetului va fi mai buna, de regula viteza minima a internetului pentru un apel Wi-Fi este de 1Mb pe secunda. Unii operatori, precum Republic Wireless, sustin ca pot fi efectuate apeluri chiar si cu 80kbps, insa calitatea va fi mai slaba, existand de asemenea si riscul de intrerupere a conexiunii. In plus, daca esti intr-un loc public, precum o cafenea, trebuie sa tii cont si de numarul de persoane conectate la aceeasi retea. Astfel, chiar daca conexiunea localului este puternica, in cazul in care 20 de persoane sunt conectate, viteza se va imparti, fapt care va afecta calitatea semnalului Wi-Fi.