Ce este roaming-ul si cum se poate activa?

17 Aug 2020

Putem spune ca vorbim de serviciul roaming atunci cand folosim telefonul mobil cu ocazia deplasarii ocazionale pe teritoriul altei tari. Acest serviciu vine in beneficiul clientilor, astfel incat, daca iesim de pe teritoriul Romaniei pentru a merge in alta tara din UE, nu va trebui sa platim alte taxe suplimentare pentru a utiliza telefonul mobil. Acest lucru este valabil atat pentru apeluri si mesaje (masurate in unitati), cat si pentru navigarea pe internet (masurata in date), care sunt facturate la preturile nationale, ca si atunci cand ne aflam in tara.

Exista, totusi, o conditie. Este vorba de “utilizarea rezonabila a serviciilor de roaming”, o masura de securitate instalata pentru a preveni abuzurile. Conditiile pot sa difere de la un operator la altul, prevederile fiind transmise printr-un SMS dupa depasirea granitelor tarii. 

Insa, daca ne mutam in alta tara si continuam sa folosim telefonul mobil permanent, inregistrat sub un operator din Romania, acesta poate sa perceapa o taxa suplimentara pentru serviciile de roaming, in baza politicii privind utilizarea rezonabila. 

In cazul in care detinem o cartela Prepay, insa platim per unitate (ceea ce nu este valabil in cazul ofertelor), iar pretul national unitar pentru datele mobile este mai mic decat 3.5Euro/GB, operatorul poate impune o limita pentru volumul de date acordat. Formula se calculeaza in felul respectiv: atunci cand operatorul de date mobile limiteaza numarul de date disponibile in roaming, limita respectiva trebuie sa fie egala sau mai mare decat totalul obtinut, atunci cand creditul valabil se imparte la 3.50 de Euro. 

De exemplu, daca incarcam o cartela Prepay cu 20 de Euro, insa ne raman doar 12 atunci cand depasim granitele tarii pentru a ne deplasa in UE, calculul este: 12 EUR / 3.50 EUR = 3.4). Asta inseamna ca vom primi cel putin 3.4GB de date pentru durata calatoriei (sau pana la expirarea creditului), lucru care ne va fi instiintat printr-un SMS de la operatorul de telefonie mobila. 

Desigur, exista si optiuni speciale pentru roaming. De exemplu, la Orange, cu optiunea de 10 Euro, ai parte de 5.8GB de date mobile in Spatiul Economic European (SEE), iar cu cea de 12 Euro primesti 6.9Gb in SEE si 1Gb in tari precum China, Australia, Elvetia, SUA, Israel sau Moldova.

Ce faci daca ramai fara credit?

Daca esti pe teritoriul altei tari si ai ramas fara credit in roaming, nu-ti face griji! Poti folosi Incarca.ro pentru a reincarca de oriunde din lume! Ai nevoie doar de o conexiune la internet. Daca ai ramas fara date mobile, te poti conecta la o retea WiFi, in locuri precum cafenele, aeroporturi, gari sau unele fast-food-uri, care ofera gratis aceasta utilitate. 

Tine insa cont de faptul ca, daca alegi sa activezi o alta oferta decat cea cu roaming inclus, vei putea pierde beneficiile incluse in oferta anterioara. Odata cu activarea ofertei de roaming, orice apel/trafic de internet va fi consumat din beneficiile incluse, indiferent daca te afli in Romania sau in roaming, in alta tara.