Ce este o cartela SIM?

25 Aug 2020

Cartela SIM, cunoscuta si drept card SIM, isi ia numele de la acronimul in limba engleza (subscriber identity module), care inseamna modul de identitate al abonatului. Cardul minuscul este, de fapt, foarte inteligent, fiind capabil sa retina informatiile unui utilizator al retelei GSM. Aceasta este o retea digitala de comunicatii, infiintata in 1987 si raspandita astazi pe tot mapamondul. 

GSM vine de la Global System for Mobile communication si poate fi folosita de orice utilizator SIM din lume, indiferent de operatorul regional. Datorita acestui mic amanunt, telefoanele si piesele acestora sunt mai simplu si mai ieftin de produs. Acest lucru a dus la explozia de pe piata de mobile in anii 2000, avand o crestere puternica ce se vede si astazi! 

Cardurile SIM sunt niste mici bucati de plastic care contin un cip si pot fi transferate in alte telefoane. Fara un card SIM, reteaua GSM nu va functiona, neavand o adresa pentru a primi sau efectua mesaje sau apeluri. De asemenea, pe cartela SIM pot fi regasite un numar de identificare unic, numarul de telefon si alte date personale ale utilizatorului. 

Fara o cartela SIM, putem folosi telefonul doar pentru a face poze sau pentru a accesa o retea WiFI. Cartelele SIM contin o mare varietate de informatii, de la numele posesorului pana la detaliile PrePay sau ale abonamentului. Toate aceste informatii stranse la un loc pot fi cu adevarat folositoare in momentele in care ramanem fara baterie la telefon. Astfel, poti scoate cardul SIM pentru a-l introduce in alt telefon, avand astfel posibilitatea de a efectua apeluri sau scrie mesaje de pe numarul tau de telefon. 

Cartela SIM este insotita si de memorie suficienta pentru a inregistra cateva sute de contacte (in functie de generatia SIM-ului) si cateva mesaje. In schimb, pentru a salva poze sau alte informatii, vei avea nevoie de un card de memorie, precum cardurile micro-SD.

Cu toate acestea, pot exista si diferente de compatibilitate. In functie de operator, unele telefoane functioneaza doar in anumite retele, fiind “blocate” in retelele concurente. Daca, totusi, vrei sa folosesti un telefon cu mai multe cartele SIM, in retele diferite, il poti debloca, insa risti, in unele cazuri, sa pierzi garantia acestuia.

De regula, cartelele SIM noi nu costa extra, fiind apropiate ca pret cu cel de reincarcare si avand deja minute incluse. In unele cazuri, acestea trebuie insa activate pe site-ul operatorului inainte de a putea fi folosite. Cardurile SIM pot varia in marimi, la telefoanele noi existand deja variante de mini-SIM, micro SIM si chiar nano-SIM.

Unele telefoane au o caracteristica numita “dual-SIM”. Acest lucru inseamna ca in telefon pot exista doua cartele SIM in acelasi timp, fiind foarte la indemana pentru cei care doresc sa isi tina si numarul de business, dar si cel personal pe acelasi telefon.

In prezent, exista si posibilitatea de a atasa un “thin SIM” la cardul SIM original. Acest device este o pelicula subtire, de doar 120 de microni, cu circuite pe ambele parti, care functioneaza ca un emulator pentru diverse aplicatii sau retele.