PrePay kártya vs. előfizetés - Mi a legelőnyösebb lehetőség?

18 Jun 2020

A legtöbb mobilfelhasználó legalább egyszer feltette magának ezt a kérdést: Mi a legelőnyösebb lehetőség? Tekintettel arra, hogy a legfontosabb mobiltelefon-szolgáltatók oly sok ajánlatot nyújtott nekünk az évek során, értékelni tudjuk az előfizetések és a PrePay kártyák közötti különbségeket.


Mindenekelőtt Romániában a mobiltelefon-szolgáltatások ára alacsony a külföldi árakéhoz képest. Sőt, az internet-hozzáférés sebessége jóval meghaladja az átlagot, akár előfizetésről, akár PrePay kártyáról van szó. Így hazánkban, néhány euróval, tíz gigabájt korlátlan mobil adathoz, hívásokhoz és SMS-hez férhet hozzá ugyanabban a hálózatban, és sok percig tarthat más hálózatokban.


Egy másik szempont, amelyet figyelembe vehetünk, a dual-sim telefonok megléte, amelyek meglehetősen elterjedtek a román piacon. Sokan inkább az ilyen típusú telefonokat részesítik előnyben, amelyekbe mind előfizetői kártyát, mind PrePay-t behelyezhetnek. Ha ezt a helyzetet figyelmen kívül hagyjuk, akkor még ki kell deríteni, hogy a két lehetőség közül melyik előnyösebb:


Feliratkozás


Az előfizetés fő előnye a telefonvásárlási ajánlat. Számos olyan helyzet volt, amikor támogatott vagy akár ingyenes telefonmodellre több ezer ember döntött az előfizetésről. Egy másik előnye az, hogy miután feliratkozott valamelyik mobilszolgáltatóra, fogyasztás után fizeti ki a számlát, összehasonlítva a kártyával, ahol előre kell fizetnie. Sőt, dönthet úgy is, hogy több számlát fizet előre, és ha késik a fizetéssel, szolgáltatásai nem szakadnak meg.


Pénzügyi szempontból azonban egy PrePay kártya sokkal költséghatékonyabb, tekintettel az opciók / ár arányra. Lássuk, mi az egész:


PrePay kártya


Ha 10-15 évvel ezelőtt a két lehetőség közötti különbségek észrevehetetlenek voltak, akkor a PrePay-kártyával több előnye van, mint egy hasonló előfizetés esetén. Lassan a PrePay ajánlatban szereplő perc, SMS és mobil adatok meghaladták az előfizetéseknél kínált árakat. Ezenkívül vonzóak lehetnek az előfizetési ajánlatban szereplő telefon által nyújtott előnyök is, de szem előtt kell tartanunk azt is, hogy legalább két évre szerződéssel kapcsolódik ugyanahhoz a szolgáltatóhoz.


Ehelyett a PrePay kártya esetében előfordulhat, hogy elfelejtette feltölteni a hitelképességét, és hogy nem fér hozzá az internethez, vagy hogy elfogyott a hitel egy fontos hívás kezdeményezéséhez. Ugyanakkor a mobil adatért nem számol fel külön díjat, amikor a hitelkeret lejár (mint az előfizetés esetén), hanem csak egy online újratöltési szolgáltatást kell választania.


Ha barangolásról beszélünk, akkor PrePay-kártyát ajánlunk néhány napos kirándulásokhoz, például városi szünetekhez. Ha előfizetéssel rendelkezik, az országától függően, ahova utazik, a mobil adatárak valóban túlságosan magasak lehetnek, különösen az Európai Unión kívüli országokban.


Tehát abban az pillanatban, ha nem feltétlenül akarja a kínált telefont, vagy ha inkább újból tölti fel hitelképességét, amikor "meglepetés költségei" nélkül, egy PrePay kártya a legjobb választás!